Keresőoptimalizálás-lexikon

Szavak, szakkifejezések, rövidítések listája

A

above the fold
abszolút hivatkozás
aldomain
alt attribútum
anchor text
átirányítás

B

backlink
bejövő hivatkozás
belső hivatkozás
black hat
bounce rate

C

canonical URL
cloaking
CMS
crawl

D

deep link
description meta tag
disavow links tool
domain(név)
duplikált tartalom

E

egyedi látogató
egyedi szöveg/tartalom

F

feltérképezés

G

Google Dance
Google Search Console
Google Webmaster Tools
Googlebot
grey hat
GWT

H

h1, h2, h3
három oldali linkcsere
hivatkozó oldal
honlapszerkezet
honlaptérkép
htaccess

I

inbound/incoming link
indexelés

K

katalógus
keresőhirdetés
keresőmarketing
keresőoptimalizálás
keresés
kereső(oldal)
keyword meta tag
kimenő hivatkozás
könyvtár

L

linkbait
linkcsere
linképítés
linkgyűjtemény
linkleépítés
linkszöveg
log file
long tail

M

Matt Cutts
meta tag
mikroformátum

N

naplófájl
negatív SEO
nofollow

O

off-site
on-site
organikus találatok
outbound/outgoing link

P

PageRank
PR

Q

query

R

redirect
referrer
relatív hivatkozás
relevancia
rich snippet
robot
robots.txt

S

search engine
SEM
SEO
SERP
sitelinks
sitemap
snippet

T

találati lista
tárolt változat
tartalomkezelő
title attribútum
title tag

U

URL
URL-paraméter
user-agent
UV

V

viszontlink
visszafordulási arány

W

webhelylinkek
webspam
white hat

--- A ---

above the fold

Weboldal (így pl. keresőoldal találati listája) azon része, amely betöltődés után azonnal, tehát a monitoron lefelé görgetés nélkül látszik.

abszolút hivatkozás

Olyan belső hivatkozás, amely a hivatkozott weboldal címét nem a hivatkozó oldalhoz képest, hanem teljes, böngészőbe is beírható formában (pl. http://www.aficionado.hu/szotar.php) adja meg. Ld. még: relatív hivatkozás.

aldomain

Adott domain alá tartozó alsóbb rendű tartomány; az alábbi példa-webcímek aláhúzott része:

http://hu.wikipedia.org
http://szamitogepszerviz.pc.hu

Ld. még: domainnév, könyvtár, URL

alt attribútum

Weboldalon található képről kiegészítő szöveges információt tartalmazó elem, elsősorban a képet nem látó felhasználók (vakok), illetve keresőoldalak számára.

Példa: <img src="kard.jpg" alt="Angol lovassági kard" />

anchor text

ld. linkszöveg

átirányítás

A felhasználót egyik weboldalról automatikusan egy másikra vivő utasítás, amely a keresőoldalak számára is jelzi, hogy egy adott tartalom más címen található.

Az átirányítás lehet ideiglenes és állandó, utóbbi esetben (301-es státuszkód) a keresőoldal a régi webcímet a keresőadatbázisában is lecseréli az újra.

--- B ---

backlink

ld. viszontlink

bejövő hivatkozás

Más domainről a honlap valamelyik lapjára mutató hivatkozás.

belső hivatkozás

A honlap egyik oldaláról a másikra vezető link; a honlap lapjainak egymáshoz kapcsolódása.

black hat

A keresőoldalak szabályait tudatosan figyelmen kívül hagyó optimalizálási módszerek alkalmazása. Ld. még: grey hat, white hat.

bounce rate

ld. visszafordulási arány

--- C ---

canonical URL

A honlap egyazon oldala bizonyos esetekben több különböző URL beírásával is elérhető. Például a weboldal tartalmát és megjelenését nem befolyásoló URL-paraméterek módosításával kaphatunk egymástól eltérő címeket, amelyek ugyanazt a weboldalt takarják.

Ez a SEO-szótár az Afic­ionado.hu oldalán található.

A canonical URL - az elvileg lehetséges több különböző URL közül - az adott weboldal "hivatalos" címe, amit a honlap fejléc-részében határozhatunk meg a keresőoldalak számára.

cloaking

Látogatótól függően eltérő tartalom megjelenítése ugyanazon az URL-en, weboldalon. Alkalmazása lehet legitim (például különböző országokból érkező látogatóknak saját nyelvükön kínált információ), ugyanakkor megtévesztés célját is szolgálhatja.

CMS

ld. tartalomkezelő

crawl

ld. feltérképezés

--- D ---

deep link

Olyan bejövő hivatkozás, amely nem a honlap nyitóoldalára (ilyen például a www.aficionado.hu), hanem annak egy belső oldalára, vagyis "mélyebben" található tartalmára (pl. www.aficionado.hu/keresooptimalizalas.php) mutat.

description meta tag

A weblap kódjának fejléc-részében elhelyezett, a böngészőben nem látható információs címke, amely az adott weblap tartalmáról ad rövid leírást. Ha ki van töltve, a keresőoldalak a találati listában bizonyos esetekben ezt jelenítik meg a weblaphoz tartozó snippetben.

Példa: <meta name="description" content="Keresőoptimalizálási szószedet magyar és angol kifejezésekkel, rövidítésekkel." />

disavow links tool

A Google Webmester Eszközökben található "linkmegtagadási" lehetőség, amellyel jelezhető a Google számára, hogy a honlapra mutató hivatkozások közül az melyeket ne vegye figyelembe az algoritmusában.

Egyes bejövő linkek ugyanis potenciálisan akár károsan is befolyásolhatják a honlap helyezéseit. A linkmegtagadás kiegészítő tevékenysége a linkleépítés.

domain(név)

Szöveges, így könnyebben megjegyezhető megnevezés egy interneten található forrás azonosítására. Például: auto.hu

Ebből a ".hu" a legfelső szintű tartomány (angol rövidítéssel: TLD); az "auto" pedig a második szintű tartomány (SLD). Az ettől balra elhelyezkedő további elem (így pl. a "www" is) az aldomain.

duplikált tartalom

A honlapon belül különböző helyeken ugyanannak a szöveges tartalomnak megjelenése. Bizonyos esetekben indokolt, többnyire azonban rossz honlapszerkezetből vagy szövegírási spórolásból adódik.

Másik esete ugyanazon tartalom különböző honlapokon megjelenése; akár engedélyezett vagy engedély nélküli átvétel, akár azonos érdekeltségbe tartozó honlapok közötti újrafelhasználás révén.

A többszörözés nem ad plusz-információt, ezért a keresőoldalak a duplikált tartalmat gyakran kiszűrik a keresőadatbázisból.

--- E ---

egyedi látogató

Olyan látogató, aki valamilyen azonosító (IP-cím, cookie stb.) révén egyértelműen elkülöníthető a honlap teljes forgalmából.

egyedi szöveg/tartalom

Olyan szöveges, képes vagy egyéb tartalom, amely az adott honlapon kívül máshol abban a formában nem található meg.

--- F ---

feltérképezés

Az interneten fellelhető oldalak szisztematikus letöltése a keresőoldalak erre specializált szoftvere (robot) által. Ld. még: indexelés.

--- G ---

Google Dance

(magyarul: Google-tánc)

A Google találati listáinak nagyjából rendszeres időközönkénti átrendeződése. A folyamatos index-frissítésre átállással ez a jelenség lényegében megszűnt.

Google Search Console

A Google információs szolgáltatása a honlapjukat abba regisztráló webmesterek számára. Tájékoztatást nyújt számos olyan, a honlap működtetésével, optimalizálásával kapcsolatos aspektusról, amelyre a Google a feltérképezés, indexelés, a találati listák megjelenítése, és az ott megfigyelt felhasználói interakciók révén rálátással rendelkezik.

Google Webmaster Tools

(magyarul: Google Webmester Eszközök)

ld. Google Search Console

Googlebot

A Google robotja.

grey hat

A keresőoldalak által egyértelműen nem tiltott, de általában nem is preferált, határeset-jellegű optimalizálási módszerek alkalmazása. Ld. még: black hat, white hat.

GWT

ld. Google Webmaster Tools

--- H ---

h1, h2, h3

A honlap tartalmát tagoló, többszintű besorolását lehetővé tévő kódok, amelyekkel a weboldalon található tartalmi egységek fejezetcímei jelölhetőek meg. E kódok alaphelyzetben eltérő (h1-től lefelé csökkenő) betűméretű címeket hoznak létre.

Példa (ld. e weboldal tetején):

<h1>Keresőoptimalizálás-lexikon</h1>
<h2>Szavak, szakkifejezések, rövidítések listája</h2>

három oldali linkcsere

Három különböző honlap körkörös egymásra hivatkozása, amelynek célja, hogy az egyes honlapok között oda-vissza hivatkozás (vagyis klasszikus linkcsere) ne történjen.

hivatkozó oldal

Webstatisztikai szempontból olyan weboldal, amelyről - ott található linkre kattintva - az adott honlapnak látogatója érkezett. A honlap naplófájljában (vagy statisztikai rendszerében) megtalálható információ.

Általában véve - vagyis kattintástól függetlenül - hivatkozó oldal az, amelyen az adott weboldalra mutató link megtalálható.

honlapszerkezet

(más néven: honlapfelépítés, architektúra)

A honlap struktúrája és tájékozódást segítő design-elemei. Céljuk az áttekinthetőség, a tartalom logikus rendszerbe foglalása, az egyes információk felhasználóbarát megtalálhatósága, a fontosabb tartalmak előtérbe helyezése.

honlaptérkép

(más néven: sitemap, webhelytérkép)

A honlap ideális esetben összes oldalát tartalmazó lista, ami elhelyezhető magán a honlapon egy önálló menüpontba, vagy - ha kifejezetten a keresőoldalak számára készül - a tárhelyen egy külön fájlba.

htaccess

Konfigurációs fájl a honlapot tároló szerveren, amellyel a honlap működésének, betöltődésének számos jellemzője meghatározható. Ezek közül a keresőoptimalizálás szempontjából fontos például a webcímek formátumának testreszabása, átirányítások beállítása, vagy hibaoldal specifikálása.

--- I ---

inbound/incoming link

ld. bejövő hivatkozás

indexelés

A keresőoldalak robotjai által begyűjtött információ (internetről letöltött tartalmak) feldolgozása, rendszerezése olyan formába, amellyel a rangsoroló algoritmus, illetve a felhasználókat kiszolgáló keresőfunkció dolgozni tud.

--- K ---

katalógus

(más néven: webkatalógus, honlapkatalógus)

Honlapokat általában valamilyen tematikus felépítés (vagy témára szűkítés) szerint rendszerező adatbázis, amely az egyes honlapokról a rájuk mutató hivatkozáson kívül leírást vagy egyéb információt is közöl.

keresés

A keresőbe beírt szó vagy kifejezés, illetve az arra eredményül kapott találati lista.

kereső(oldal)

Az interneten található tartalmakat összegyűjtő és rendszerező, saját adatbázissal rendelkező online szolgáltatások (pl. Google, Bing), amelyek a felhasználó által beírt szóra vagy kifejezésre az adatbázisukból relevánsnak ítélt weboldalakat ajánlanak.

keresőhirdetés

A keresőoldalak által a találati listákhoz kapcsolódóan (az organikus találatok fölött/mellett/alatt) szerepeltetett fizetett hirdetések, amelyek csak bizonyos, a hirdető által meghatározott keresések esetén jelennek meg.

keresőmarketing

Mindazon tevékenységek összefoglaló neve, amelyek célja, hogy a honlap a keresőoldalak felől akár az organikus találatok, akár a keresőhirdetések révén minél több látogatót kapjon.

keresőoptimalizálás

Mindazon tevékenységek összefoglaló neve, amelyek célja, hogy a honlap a keresőoldalak felől, azok organikus találatokat tartalmazó találati listájából minél több látogatót kapjon. Amennyiben emellett keresőhirdetéseket is alkalmazunk, összességében keresőmarketingről beszélünk.

keyword meta tag

A weblap kódjának fejléc-részében elhelyezett, a böngészőben nem látható információs címke, amely az adott weblap tartalmára vonatkozó kulcsszavakat adja meg.

Példa: <meta name="keywords" content="weblapkészítés, afici­onado" />

kimenő hivatkozás

A honlapon elhelyezett, más domainre mutató hivatkozás.

könyvtár

Az alábbi példa-webcím aláhúzott része:

http://www.domain.hu/domain/meghirdetes.html

Ld. még: domain, aldomain, URL

--- L ---

linkbait

Olyan tartalom a honlapon, amely érdekes, egyedi, vicces vagy bármi más módon figyelemfelkeltő - tudatosan azzal a céllal létrehozva, hogy bejövő hivatkozásokat generáljon.

linkcsere

Két honlap kölcsönös egymásra hivatkozása; akár azért, mert a honlapok témája egymást kiegészíti; akár azért, hogy mindkét weblap újabb bejövő hivatkozáshoz jusson. Ld. még: három oldali linkcsere.

linképítés

A honlapra mutató hivatkozások számának növelése többek között linkgyűjteményekbe és katalógusokba való regisztrálással, linkcserével, linkbait-jellegű tartalmakkal, illetve releváns honlapok gazdáinak, webmestereinek megkeresésével.

linkgyűjtemény

Honlapokat általában valamilyen tematikus felépítés (vagy témára szűkítés) szerint rendszerező adatbázis, amely az egyes honlapokról a rájuk mutató hivatkozásokon kívül egyéb információt nem közöl.

Ez a keresőoptimalizálási szószedet az Aficiona­do.hu által összeállított segédanyag.

Mivel sok linkgyűjtemény valamilyen formában már megjelenít kiegészítő információt is, ezért a katalógus és linkgyűjtemény közti különbség elmosódóban van.

linkleépítés

A honlapra mutató, ám rossz minőségük miatt a honlap keresőteljesítményét potenciálisan negatív irányba befolyásoló bejövő hivatkozások megszüntetése (hozzáférés esetén sajátkezűleg, egyébként a hivatkozást tartalmazó weboldal kezelőjével történő kapcsolatfelvétel révén). A disavow links tool használatának Google által ajánlott kiegészítője.

linkszöveg

A kattintható hivatkozás szövege, amely többnyire vagy a hivatkozott oldalról ad információt, vagy kattintásra ösztönöz.

log file

ld. naplófájl

long tail

Azok a - jellemzőben többszavas - keresőkifejezések, amelyeket külön-külön csak kis számban írnak be a keresőkbe (tehát egyenként tekintve kevéssé fontosak), azonban hatalmas változatosságuk révén összességében mégis nagy a mennyiségük, ebből következően a jelentőségük is.

--- M ---

Matt Cutts

Távozása előtt éveken át a Google webspam-csapatának vezetője, illetve a Google egyik legaktívabb kommunikátora volt.

meta tag

A weblap kódjának fejléc-részében elhelyezett, a böngészőben nem látható elemek, amelyek kiegészítő, besorolást segítő és egyéb információkat nyújtanak, például a keresőoldalak számára. Ld. még: description meta tag, keyword meta tag.

mikroformátum

Weboldalak tartalmát feldolgozó programok munkáját segítő kiegészítő jelölések alkalmazása a weboldal kódjában, amely szabványos formában jelzi bizonyos tartalmi elemek jelenlétét.

--- N ---

naplófájl

A honlap tárhelyéül szolgáló szerveren található szöveges fájl, amely az adott domainen található fájlokra (weboldalak, képek stb.) vonatkozó lekéréseket rögzíti; így webstatisztikai nyersanyagként szolgálhat.

Szerepel benne az egyes lekérések időpontja, a lekérő IP-címe, a kért fájl neve, mérete, a lekérésre vonatkozó státuszkód.

negatív SEO

A honlap keresőbeli helyezéseit potenciálisan negatív irányban befolyásoló, a honlaptulajdonostól független és érdekeivel ellentétes linképítés. Korrigálásának lehetséges módja a linkleépítés és a Google linkmegtagadó eszközének használata.

nofollow

Akár konkrét hivatkozásra, akár egy oldalon található összes hivatkozásra vonatkozó megjelölés, amely a keresőoldalak számára jelzi, hogy az adott link(ek)et a keresőalgoritmus számításaiban (ld. PageRank) ne vegyék figyelembe.

--- O ---

off-site

A keresőoptimalizálás azon része, amely nem közvetlenül a honlaphoz, az azon megvalósított beállításokhoz kapcsolódik.

on-site

A keresőoptimalizálás azon része, amely magán a honlapon elvégzett módosításokat, optimalizálási beállításokat takarja.

organikus találatok

A kereső találati listájában megjelenített, lista-oldalanként tipikusan tíz darab weboldal (a weboldal URL-jével, kattintható hivatkozásával, rövid tartalmi részlettel, valamint a weboldal tárolt változatára mutató linkkel), amely nem fizetett hirdetés vagy a kereső saját érdekeltségébe tartozó információs elem.

outbound/outgoing link

ld. kimenő hivatkozás

--- P ---

PageRank

A Google rangsoroló algoritmusának egyik fő eleme. A weboldalak egymásra hivatkozásainak hálójából matematikai képlettel leszűrt, az egyes weboldalak relatív "fontosságát" egy értékbe sűrítő mérőszám.

Egyszerűsített formájában, a tényleges számértéket csak arányaiban tükröző 0-10-ig terjedő számként nyilvánosan is lekérdezhető volt 2016-ig (ezen értékek szokásos rövidítése a PR0, PR1 ... PR10).

PR

ld. PageRank (vagy pedig: public relations)

--- Q ---

query

ld. keresés

--- R ---

redirect

ld. átirányítás

referrer

ld. hivatkozó oldal

relatív hivatkozás

Olyan belső hivatkozás, amely a hivatkozott weboldal címét a hivatkozó oldalhoz képest adja meg. Például a www.auto.hu/francia/renault.htm oldalról a www.auto.hu/olasz/fiat.htm oldalra mutató hivatkozás: ../olasz/fiat.htm. A két pont az egy könyvtárral feljebb lépést jelzi. Ld. még: abszolút hivatkozás.

relevancia

A keresőoptimalizáló szempontjából: tematikus rokonság a keresőoptimalizálás egymáshoz kapcsolódó aspektusai - úgymint a) megcélzott kulcsszavak, b) honlap tartalma, c) bejövő hivatkozásokat adó honlapok tartalma, d) kimenő hivatkozások révén ajánlott honlapok tartalma - között.

A keresőoldal szempontjából: tematikus rokonság a keresésként beírt szó/kifejezés, illetve a keresőadatbázisban szereplő weboldalak tartalma között.

rich snippet (bővített kivonat)

A találati listán a weboldalról megjelenített extra információk, amelyeket a keresőoldal saját megoldás vagy a weblap kódjában elhelyezett mikroformátumok révén nyer ki.

robot

Weboldalak tartalmát letöltő, ezáltal a keresőoldalak adatbázisának felépítéséhez alapanyagot gyűjtő szoftver.

robots.txt

A szerveren elhelyezett fájl, amely meghatározza, hogy az egyes robotok milyen letöltési jogosultságokat kapnak a honlap különböző oldalaira vagy könyvtáraira vonatkozóan. Ezzel tehát adott keresőoldal robotját részlegesen vagy teljesen ki is lehet tiltani a honlapról. Ha ilyen fájl nincs feltöltve, akkor minden robot teljes jogosultságot kap.

--- S ---

search engine

ld. kereső

SEM

search engine marketing = keresőmarketing

SEO

search engine optimization = keresőoptimalizálás

SERP

search engine result page = találati lista

sitelinks

ld. webhelylinkek

sitemap

ld. honlaptérkép

snippet

A kereső találati listájában a weboldal neve/linkje alatt megjelenített szövegrészlet, amely jellemzően a weboldalnak az adott kereséshez kapcsolódó tartalmából idéz. Bővített változata: rich snippet

--- T ---

találati lista

A keresőbe beírt szó vagy kifejezés alapján megjelenített lista, amelyen eredetileg tipikusan tíz organikus találat, azaz a kereső által relevánsnak ítélt weboldal neve, linkje, rövid tartalmi részlete jelenik meg.

A további weboldalak a találati lista 2., 3. stb. oldalán jelennek meg.

A találati lista az idők során bővült az oldal szélén/tetején/alján elhelyezett keresőhirdetésekkel, információs dobozokkal, a keresőoldal saját egyéb adatbázisaiból kivont extra tartalommal.

tárolt változat

A kereső találati listájában általában a weboldal URL-je mellett található hivatkozás, amely a weboldal keresőoldal által elmentett példányára vezet. A tárolt változat nem feltétlenül egyezik az eredeti példánnyal, mivel az eredeti weboldalt azóta módosíthatták, sőt akár meg is szűnhetett.

tartalomkezelő

A honlap felépítését, tartalommal való feltöltését, utólagos szerkesztését és bővítését leegyszerűsítő, laikusok számára is viszonylag könnyen megtanulható adminisztrációs rendszer. Például: Wordpress

title attribútum

Weboldalon található képről, illetve hivatkozásról kiegészítő szöveges információt tartalmazó elem, amely megjelenik, ha a nyilat a kép/hivatkozás fölé visszük. (Vigye a nyilacskát e hivatkozás fölé.)

title tag

A weblap kódjának fejléc-részében elhelyezett, a böngészőben nem látható információs címke, amely az adott weblap címeként szolgál. Ha ki van töltve, ez jelenik meg egyrészt a böngésző tetején, másrészt (az esetek többségében) a keresőoldal találati listájában a weboldalra mutató hivatkozás szövegeként.

--- U ---

URL

(más néven: webcím)

Interneten található tartalmak (weboldal, kép, videó stb.) címe. Például: http://www.aficionado.hu/szotar.php

URL-paraméter

Dinamikusan létrejövő weboldalak webcímében szereplő változó, amelynek értéke a weboldal tartalmát, megjelenését befolyásolhatja. Ilyen paraméter/változó az alábbi példában aláhúzott két elem:

http://www.aruhaz.hu/termek.php?nev=gumimatrac&szin=piros

Az URL-paraméterek értékei .htaccess segítségével átalakíthatóak (pl. könyvtárakká), tehát a fenti példából létrehozható egy http://www.aruhaz.hu/termek/gumimatrac/piros/ cím is.

Amennyiben eltérő változók vagy azok eltérő értékei ugyanazt a weboldalt hozzák létre, a keresőoldalak tájékoztatása céljából megadható a több lehetséges cím közül a hivatalos, ún. canonical URL.

user-agent

Olyan szoftver-azonosító információ, amely alapján az egyes robotok a robots.txt fájlban szűrhetőek.

UV

unique visitor = egyedi látogató

--- V ---

viszontlink

(más néven: viszonthivatkozás, backlink)

Másik honlapon elhelyezett, az adott honlapra mutató hivatkozásért cserébe adott, a hivatkozó honlapra mutató link. A viszontlink adásával lényegében linkcsere történik.

visszafordulási arány

A látogatók azon százaléka, amely a honlapon csak egyetlen weboldalt tekint meg; vagyis az érkezés után távozik is.

Ez a keresőoptimalizálás-szótár az Afici­onado.hu szellemi terméke.

Bár az adott weboldal tartalmától, céljától függően az egyoldalas látogatások nem minden esetben minősülnek negatívumnak, többnyire mégis azt jelzik, hogy a látogató nem találta vonzónak vagy hasznosnak a honlapot; tehát a magas visszafordulási arány kedvezőtlen jelenség.

--- W ---

webhelylinkek

Az adott keresés szempontjából kiemelkedően fontosnak ítélt honlapról a találati listában megjelenített, a fő találat alatt felsorolt további weboldalak.

webspam

Alacsony színvonalú (gyakran engedély nélkül átvett vagy automatikusan generált) tartalommal rendelkező és/vagy adott keresés szempontjából nem releváns weboldal.

white hat

A keresőoldalak szabályait betartó, azok iránymutatását minden esetben elfogadó keresőoptimalizálási módszerek alkalmazása. Ld. még: black hat, grey hat.

Vissza a keresőoptimalizálási ajánlathoz